Алерген-специфична имунотерапия

Алерген-специфична имунотерапия

Алерген-специфичната имунотерапия (АСИТ) е ефективен метод на лечение, използван от специалистите за борба с различни форми на алергии, като алергичен ринит, конюнктивит, бронхиална астма и алергия към отрова от насекоми. При терапията се използват два подхода: подкожно и сублингвално приложение на алергени. Започвайки с ниска концентрация, дозите на алергените постепенно се увеличават до достигане на ефективна доза, която благоприятства развитието на имунологичен толеранс, известен като привикване, към алергените.

АСИТ има няколко цели:

 • лечение на алергии
 • намаляване или дори премахване на симптомите, причинени от алергична реакция
 • както и предотвратяване на повторното възникване на заболяването с дългосрочна ремисия.

Към днешна дата това е единственият метод, който лекува самата причина за алергията, като постига дългосрочна ремисия на алергичните симптоми и значително подобрява качеството на живот на пациентите.

Алерген-специфичната имунотерапия е важен инструмент в борбата с алергиите, който ви позволява да забравите за алергичните симптоми за дълъг период от време.

Как се провежда АСИТ?

Алерген-специфичната имунотерапия (АСИТ) се прилага в две основни форми: подкожна и сублингвална. И двете форми са ефективни, когато се прилагат по предписаната схема. Основната идея е да се прилагат малки дози от алергена, причиняващ алергичната реакция, което води до развитие на имунитет и намаляване или избягване на алергичните симптоми при излагане на алергена.

Подкожната форма на АСИТ представлява инжектиране на алергени под кожата. Този метод обикновено се извършва в медицински центрове под наблюдението на лекар. Схемата на прилагане включва начална фаза, при която дозите се увеличават постепенно, и поддържаща фаза, при която дозите алергени се прилагат редовно веднъж месечно.

Сублингвалната форма на АСИТ включва използването на специални спрейове или таблетки под езика. При тази форма най-често не се наблюдава постепенно повишаване на концентрацията на алергена с течение на времето.

Важно е да се има предвид, че преди да започнете АСИТ, особено ако имате бронхиална астма, трябва да имате стабилен контрол на астматичните симптоми, тъй като въвеждането на алергени може да предизвика обостряне. Преди да започнете какъвто и да е вид имунотерапия, е важно да получите съвет от алерголог, който ще разработи план за лечение и ще определи най-подходящия за Вас метод на АСИТ.

Ефикасност и резултати

АСИТ е ефективна форма на лечение на алергии при много пациенти, включително и при тези със сезонен алергичен ринит. Очакваните резултати могат да варират, но приблизително 85 % от пациентите, които се подлагат на АСИТ, съобщават за подобрение на симптомите или за пълното им премахване.

АСИТ е едно от малкото лечения на алергии, които целят да премахнат проблема.

АСИТ е особено подходящ за деца и възрастни, които се борят с алергии в продължение на една година или които не могат да контролират симптомите си с лекарства.

Безопасен ли е АСИТ?

Ваксинацията срещу алергии трябва да се извършва само под наблюдението на алерголог/имунолог или друг лекар, специално обучен в областта на имунотерапията.

Инжекциите помагат на организма да развие имунитет към алергените, така че реакцията към тях да е по-слаба. Направени от добре обучен и опитен специалист, инжекциите срещу алергии са безопасни и ефективни и могат да бъдат прилагани на деца на възраст от 5 години. Спрейовете могат да се предписват на деца от 2-годишна възраст в съответствие с инструкциите.

Хората с бронхиална астма трябва да получават АСИТ само когато бронхиалната им астма е напълно контролирана.

Oraltek и Alxoid - Испански алергени за ASIT от компанията Inmunotek

Испанската компания Inmunotek произвежда алергенни екстракти за диагностициране и лечение на алергии повече от 25 години. Качеството на алергенните екстракти се гарантира от строг контрол на суровините, оптимални производствени процеси в най-модерни съоръжения и висококвалифициран персонал.

ALXOID е суспензия за подкожно инжектиране, съдържаща един или повече стандартизирани полимеризирани екстракти от алергени, адсорбирани върху гел от алуминиев хидроксид (10000 терапевтични единици/ml).

Предимствата на ALXOID®:

 • Лекарства, произведени в съответствие със стандартите на GMP
 • Висока безопасност и ефективност
 • Терапевтичните дози могат да бъдат достигнати за по-кратък период от време и в резултат на това се постига бърз ефект.

ORALTEK® е глицериниран разтвор на един или повече алергенни екстракти за специфична сублингвална имунотерапия.

Предимствата на ORALTEK®:

 • Една концентрация без увеличаване на дозата
 • Отличен профил на безопасност
 • Висока ефикасност: значително намаляване на симптомите на алергия след 1 година лечение
 • Приятен аромат на ананас и не съдържа феноли
 • Идеален за деца