FOX

FOX

Какво представлява тестът FOX?

Всяка храна може да предизвика хранителна непоносимост и симптомите могат да включват болки в корема, диария, подуване на корема, повръщане, гадене, кожни обриви и т.н. Реакцията може да се появи едва дни след консумацията и в повечето случаи пациентът не я свързва пряко с консумираната храна. Поради това хранителната непоносимост често остава незабелязана. Нездравословният начин на живот и други фактори могат да повлияят на баланса на червата и на тяхната пропускателност и да ги увредят. Това позволява на непълноценно усвоените хранителни компоненти да преминат през чревните клетки, което може да доведе до хранителна непоносимост.

FOX (Food Xplorer) е мултиплексен тест за хранителни антигени, базиран на ELISA, който позволява едновременното измерване на специфичен IgG (sIgG) срещу множество хранителни екстракти и молекулярни хранителни антигени. Тестът предлага нова ера в изследването на хранителната непоносимост.

Преимущества:

  • Нанотехнология
  • 286 хранителни антигени от 13 хранителни групи
  • Обхваща основни храни, консумирани в нашата страна и по света
  • За теста се използва кръвен серум
  • Анализът включва индивидуални препоръки за хранене

FOX се използва за:

  • изясняване на диетичния статус
  • наблюдение на хранителния прием
  • имунологично предизвикана непоносимост към храни
  • диагностициране на чувствителност към определени храни
  • синдром на пропускливи черва

Основните показания при провеждане на теста:

  • Подозрение за IgG-зависима хранителна непоносимост
  • Възпалително чревно заболяване
  • Синдром на раздразнени черва
  • Депресия и мигрена
  • IqG-медиирана непоносимост към храни от медицинска гледна точка, базирана на доказателства

Хранителна алергия тип III е реакция на свръхчувствителност от забавен тип, представляваща системна реакция на целия организъм с участие на няколко органни системи. Дисфункцията на гастроинтестиналния тракт заема централно място в патогенезата на различните системни прояви. Поради високата пропускливост на чревните стени хранителните протеини могат необичайно да преминат през чревната бариера, привличайки вниманието на имунната система и накрая предизвиквайки възпалителни реакции. Свързаните с това симптоми се проявяват със забавено начало и варират от стомашно-чревни симптоми и болки в ставите до мигрена. Алергичните реакции от забавен тип към храни се медиират от IgG антитела. Чрез откриването на специфични за храната IgG антитела в кръвния серум, алергените предизвикващи реакцията могат лесно да бъдат идентифицирани и симптомите да бъдат облекчени чрез избягване на въпросната храна.

С помощта на FOX се идентифицират всички основни източници на хранителна алергия тип III.

Технология:

  • Етап 1:

Прилепване на антигенния екстракт към наночастиците

 

  • Етап 2:

Прилепване към твърда фаза

Различни комбинации, оптимизирани за всеки продукт

Процедура за анализ

ПОДГОТОВКА:

Вземане на кръв и приготвяне на серум

layer-1090.png

ЕТАП 1:

Инкубация
на серум
120 мин

1a.jpg

Пречистване:

Отмиване на несвързаните антитела
3 x 5 мин

2a.jpg

Етап 2:

Инкубация
на серум
30 мин

3a.jpg

Пречистване:

Отмиване
на несвързаните антитела
5 x 5 мин

4a.jpg

Етап 3

Ензимна
(цветна) реакция
5-10 мин

5a.jpg

АНАЛИЗ

Придобиване на изображения, анализ и доклад
< 1 мин

 

6a.jpg

Пример за резултат от анализ:

ЗЕЛЕНЧУЦИ

артишок, рукола, авокадо, бамбук, броколи, брюкселско зеле, каперси, моркови, карфиол, глава целина, зеле, селъри, листно цвекло, китайско зеле, лук, краставица, патладжан, копър, чесън, хрян, алабаш, полска маруля, праз, листа от коприва, маслини, пащърнак, бок чой, картофи, мускатна тиква, тиква Хокайдо, червено цвекло, червено зеле, броколи романеско, савойско зеле, шалот, спанак, сладки картофи, домати, ряпа, кресон, бели аспержи, див чесън, тиквичка

ЯДКИ

бадем, бразилски орех, кашу, кокос, кокосово мляко, лешник, орех кола, орех макадамия, пекан, шам-фъстък, сладък кестен, земен бадем, орех

БОБОВИ КУЛТУРИ

зелен фасул, леща, боб мунг, грах, фъстъци, соя, захарен грах, тамаринд, бял фасул, боб

РИБА И МОРСКИ ДАРОВЕ

абалон, атлантическа треска, атлантическа херинга, атлантически лаврак, шаран, хайвер, обикновена мида, рак, змиорка, европейска хамса, европейска сардина, европейска камбала, златиста риба, пикша, хек, омар, скумрия, попче, морски дявол, речен рак, щука, северна скарида, октопод, стриди, сьомга, мида, сепия, морски език, калмар, риба меч, лаврак, пъстърва, риба тон, калкан, сепия

ЯДЛИВИ ГЪБИ

манатарка, пачи крак, кладница, печурка, ветрогонова гъба (king oyster mushroom)

КАФЕ И ЧАЙ

лайка, какао, кафе, хибискус, жасмин, моринга, мента, черен чай, зелен чай

МЕСО

говеждо месо, месо от дива свиня, пилешко месо, патешко месо, козе месо, конско месо, агнешко месо, щраусово месо, свинско месо, заешко месо, еленско месо, пуешко месо, телешко месо, месо от дивеч

ПЛОДОВЕ

ябълка, кайсия, банан, къпина, боровинка, череша, червена боровинка, фурми, бъз, смокиня, грозде, грейпфрут, киви, лимон, лайм, личи, манго, пъпеш, черница, нектарина, портокал, папая, маракуя, праскова, круша, пизалис, ананас, слива, нар, малина, червен касис, ягода, мандарина, диня

ЯЙЦА И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

биволско мляко, мътеница, овче сирене, овче мляко, козе сирене, козе мляко, сирене Гауда, сирене Моцарела, сирене Пармезан, яйце, яйце, яйчен белтък, яйчен жълтък, сирене Ементал, сирене от пъдпъдък, сирене от краве мляко, извара, краве мляко

МОДЕРНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

бадемово мляко, алое, арония, баобаб, семена от чиа, хлорела, корен от глухарче, гинко билоба, женшен, корен от репей, гуарана, корен от маки, брашнена дървеница, мигриращ скакалец, нори, шафраново масло, спирулина, тапиока, уакаме, корен от якон

СПЕЦИФИЧНИ

анасон, босилек, дафинов лист, кимион, кардамон, кайенски пипер, лют червен пипер, канела, карамфил, кориандър, къри, копър, сминдух, джинджифил, плодове от хвойна, лимонова трева, майорана, мента, горчица, индийско орехче, риган, червен пипер, магданоз, пипер (черен/бял/зелен/червен/жълт), розмарин, градински чай, естрагон, мащерка, куркума, ванилия.

ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ И СЕМЕНА

ечемик, елда, нахут, царевица, твърда пшеница, еднозърнеста пшеница, двузърнеста пшеница, глутен, коноп, ленено семе, лупина, малц (ечемик), просо, овес, кедрови ядки, полска пшеница, мак, тиквени семки, киноа, рапица, ориз, ръж, сусам, лимец, слънчоглед, пшеница, пшенични трици, пшеничен глиадин, пшеничен зародиш.

ДРУГИ

агар-агар, Aspergillus niger, хлебна мая, бирена мая, бъз, мед, хмел, М-трансглутаминаза (месно лепило), тръстикова захар, кръстосано реагиращи въглехидратни детерминанти